Riksdagen väntas i dag klubba en lag som förbjuder lustgas i berusningssyfte. Den ska träda i kraft den 1 juli.

– Det är framförallt bra att man begränsar mängden som en privatperson får köpa, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare vid Giftinformationscentralen.

I lagen – som innebär att lustgas inte får säljas om det finns särskild anledning att anta att lustgasen ska användas som berusningsmedel – finns även ett förbud mot att sälja lustgas till minderåriga.

– Merparten som missbrukar är 20–30 år, men det är bra att man förbjuder för unga. Då kommer inflödet in i det här missbruket att minska, säger Nordmark Grass.

Växande användning

Lustgas används inom sjukvården och industrin. Men på senare år har det vuxit fram en marknad där företag via nätbutiker marknadsför gasen mot ungdomar och med tydligt syfte att sälja det som en partydrog, något den nya lagen ska sätta stopp för.

När lagen börjar gälla införs även ett tak för hur mycket lustgas som går att köpa vid varje tillfälle på 18 gram. Riksdagens socialutskott har redan gett sitt bifall till lagförslaget, enligt ett betänkande.

– Det är möjligt att man kommer kunna missbruka det också om man verkligen vill, men det blir något helt annat än de kilovis man kan beställa hem till dörren nu, säger Nordmark Grass.

Holland ligger före

Kai Knudsen, överläkare inom intensivvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset och expert i klinisk toxikologi välkomnar att lagen.

– Äntligen skulle jag säga, det har gått segt. Många ungdomar har under de senaste åren fått allvarliga neurologiska skador av bruket av lustgas med känselbortfall, domningar och muskelsvaghet men även psykoser har rapporterats.

Han berättar att i Holland, där en liknande lagändring gjordes 2023 har man sett en markant nergång i både antalet fall som behövde sjukvård och ärenden och antalet omhändertaganden av polis.

Folkhälsomyndigheten kommer att utöva tillsyn på de som har anmälts som säljare av lustgas till konsumenter.

Försäljning av lustgas i strid med lagen kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader.