Sju döda på åtta dagar på svenska vägarna.

Och just de unga är överrepresenterade i statistiken över olyckor i trafiken.

– Det är väldigt tragiskt, säger Bengt Olsson, presstalesperson på Trafikverket.

29 maj: En A-traktor voltar av vägen och ut på en åker utanför Götene. Fyra unga killar mellan 15 och 19 år befinner sig i fordonet. En 15-årig pojke dör.

Götene.
Götene.Foto: Johan Sjöström

3 juni: En motorcykel kör omkull utanför Söderköping. En man i 18-årsåldern förs till sjukhus med ambulans men hans liv går inte att rädda. 

3 juni: I Hylte krockar en traktor med ett godståg vid en av landets över 3 000 obevakade järnvägsövergångar. 15-årige Albin Malmqvist dör i olyckan. 

Albin Malmqvist byggde på sin a-traktor av modellen Scania-Vabis L-55 av 63 års modell. Han drömde om att få köra den. Under tisdagen avled han i en olycka med ett godståg.
Albin Malmqvist byggde på sin a-traktor av modellen Scania-Vabis L-55 av 63 års modell. Han drömde om att få köra den. Under tisdagen avled han i en olycka med ett godståg.Foto: Privat

3 juni: En mc-förare åker av en okänd anledning in i en container i Tyresö söder om Stockholm. En man i 20-årsåldern dör. 

5 juni: En personbil frontalkrockar med en lastbil på länsväg 151 söder om Hillerstorp utanför Gnosjö. Kvinnan i 20-årsåldern som färdas i personbilen överlever inte.

6 juni: En personbil kör av vägen och krockar rakt in i ett träd i Gävle. Fyra unga personer befinner sig i bilen. Tre personer förs till sjukhus, två överlever inte. Skadeläget för den tredje personen är allvarligt. Föraren, en kvinna i 25-årsåldern anhålls misstänkt för grovt rattfylleri, vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. 

Bilen krockade med ett träd i Gävle natten till fredagen. Två personer dog och en vårdas med skador.
Bilen krockade med ett träd i Gävle natten till fredagen. Två personer dog och en vårdas med skador.Foto: Tord Westlund

Det är de senaste dödsfallen i trafiken de senaste åtta dagarna och där samtliga har varit unga personer.

”Tragiskt”

Bengt Olsson vid Trafikverket reagerar på den senaste tidens händelser: 

– Det är väldigt många olyckor som har inträffat och det är väldigt tragiskt, säger Bengt Olsson, presstalesperson vid Trafikverket.

Från januari fram till april i år hade 46 personer dött i trafiken, enligt siffror från Transportstyrelsen. Förra året låg den siffran på 39 för samma period. För Trafikverket är det svårt att avgöra om just det är en siffra som sticker ut. 

Enligt Bengt Olsson är unga överrepresenterade när det gäller trafikolyckor.

– Då är även olyckor med elsparkcyklar inräknade. Vi hade en ökning på 35 procent på allvarliga olyckor med elsparkcyklar. Det är den största ökningen som vi har sett överhuvudtaget, det går ganska snabbt och man kör utan något som helst skydd, säger Bengt Olsson. 

Han säger att det är svårt att säga varför det är så många olyckor som inträffar just nu. 

– Nu är det dessutom skolavslutningstider och det är ganska många unga som är ute i trafiken på ett eller annat sätt.

”Arbetar intensivt”

Trafikverket kopplas in i vissa fall för att se om det går att göra någon uppföljning vid vissa olycksplatser.

– I och med att det här är trafikolyckor så gör polisen oftast en utredning när det gäller dödsolyckor. I ett antal av fallen gör vi en uppföljning för att se om det är någonting i själva anläggning på vägen eller järnvägen som har påverkat. Då tittar vi på om det är någonting i väg eller spår som på något sätt inte har funkat, säger Bengt Olsson.

Sedan i påskhelgen har Trafikverket arbetat med vägunderhållet runt om i landet.

– Väldigt kraftiga temperaturväxlingar gör att vägkroppen under asfalten kan röra på sig. Det fryser och tinar upp. Det kan bli potthål eller ojämna vägytor eller så kan det bli en grop i vägen, säger Bengt Olsson och fortsätter:

– Det är väldigt många olyckor som har skett nu och jag vill återigen understryka att det är jättetragiskt. Vi jobbar intensivt för att försöka åtgärda men det är en kombination att det ser ut som det gör i landet med alla vägar, säger Bengt Olsson.