Sverige och Estland har nu undertecknat ett historiskt avtal som gör det möjligt att placera upp till 600 dömda brottslingar i estniskt fängelse.

Avtalet undertecknades vid en ceremoni i Stockholm av Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Estlands justitieminister Liisa-Ly Pakosta. Det är en del av Sveriges åtgärder för att hantera den snabbt växande platsbristen inom Kriminalvården.

Den svenska fängelsepopulationen har ökat kraftigt de senaste åren, delvis på grund av skärpta straff, fler lagförda brott och ett ökat behov av häktes- och anstaltsplatser. Situationen har lett till att svenska anstalter är på bristningsgränsen, med överbeläggningar och ansträngd arbetsmiljö för både intagna och personal.

Genom det nya avtalet får Sverige möjlighet att hyra fängelseplatser i Estland, vilket innebär att dömda personer som avtjänar straff i Sverige kan överföras till estniska anstalter. Samarbetet omfattar upp till 600 platser och är tänkt att pågå under en längre period.

Innan avtalet kan börja tillämpas i praktiken krävs dock godkännande från båda ländernas parlament. I Sverige krävs ett beslut i riksdagen med en kvalificerad majoritet – minst tre fjärdedelar av ledamöterna måste rösta för. Enligt justitiedepartementet finns det ett brett politiskt stöd för att lösa platsbristen, men förhandlingarna i riksdagen återstår.

Om allt går enligt planerna är målet att de första svenska intagna ska kunna flyttas till Estland under sommaren 2026.

Avtalet innehåller även bestämmelser om rättssäkerhet, tillsyn och human behandling. De intagna kommer att avtjäna sitt straff enligt svensk lagstiftning, men med placering i ett estniskt fängelse. Sverige kommer att ha rätt att kontrollera villkoren på plats och säkerställa att de svenska rättighetsstandarderna efterlevs.

Justitieminister Gunnar Strömmer säger i ett uttalande:

– Detta är en viktig och nödvändig åtgärd för att skapa utrymme i våra egna anstalter och se till att rättssystemet fungerar effektivt. Det handlar om att säkerställa att brottslingar kan avtjäna sina straff utan onödiga dröjsmål.

Liknande samarbeten har förekommit tidigare i andra europeiska länder, och Sverige är nu det senaste exemplet på en stat som väljer att tillfälligt lösa kapacitetsbrist genom internationella avtal.