Fyra av tio svenskar känner sig uppgivna inför klimatutvecklingen. Det är dubbelt så många jämfört med 2019, visar en ny undersökning. Samtidigt vill många ta ett ansvar för den gröna omställningen.

– Det är så många saker i den här rapporten som pekar på att folk vill, kan och önskar, säger forskaren Nina Wormbs.

2019 svarade 18 procent att de känner sig uppgivna inför klimatsituationen. I år ligger den siffran på 41 procent. Ökningen kan tolkas som en ökad ”klimattrötthet” hos svenskarna, enligt undersökningen ”Svenskar och hållbarhet 2025”.

Nina Wormbs, professor i teknikhistoria, menar att det 2019 var ett annat läge för klimatfrågan än i dag. Då fanns ett brett engagemang med människor som demonstrerade världen över, och det togs många stora politiska beslut.

Sedan dess har det varit en pandemi, det är ett ansträngt världsläge och i Sverige möter vi inte flera av våra egna eller EU:s klimatkrav. På onsdagen kom Naturvårdsverket med ny preliminär statistik över utsläppen av växthusgaser i Sverige 2024, som visade en ökning på sju procent från året innan.

Likgiltighet en försvarsmekanism

– Jag tror att den här uppgivenheten inte bara har att göra med att klimatet blir värre, för det vet vi ju att det blir, utan kanske framför allt att det politiska svar som man förväntar sig inte kommer, säger Nina Wormbs.

Samtidigt svarar 13 procent att de känner likgiltighet inför klimatutvecklingen – en ökning med fem procentenheter sedan 2019. Även det går i linje med teorin om ökad ”klimattrötthet”, enligt rapporten.

Nina Wormbs tror att det är ett tecken på att människor försöker avskärma sig.

– Det är ju jättetungt att ta in klimatnyheter. Att förhålla sig likgiltigt till något som är väldigt smärtsamt är en försvarsmekanism.

Villiga att betala

Sju av tio svarar samtidigt att man som privatperson har ett ansvar i att aktivt bidra till den gröna omställningen. I det tycks lagstiftning ha effekt: åtta av tio har ändrat sina levnadsvanor som en direkt följd av lagar som kopplas till hållbarhet. Majoriteten säger sig också vara villiga att betala mer om företag tvingas agera mer hållbart.

Nina Wormbs säger att människor vill se klimatåtgärder och anser att undersökningen går emot uppfattningar som finns om att människor inte vill betala för omställningen.

– Det är så många saker i den här rapporten som pekar på att folk vill, kan och önskar.