VISBY. Sverigedemokraternas biståndsorganisation Hepatica får mångmiljonbelopp av Sida efter att regeringen pressat myndighetens generaldirektör.

Men en färsk granskningsrapport visar att Hepatica har flera akuta brister i organisationen.

”Det finns […] ingen pågående utbildning i anti-korruption för anställda”, står det bland annat i rapporten.

Efter maktskiftet 2022 ändrade regeringen regelverket för fördelningen av pengar till partiernas egna biståndsorganisationer. 

Sverigedemokraternas stiftelse, Hepatica, har i flera år nekats pengar av biståndsmyndigheten Sida eftersom Sida anser att Hepaticas ansökningar inte möter kvalitetskraven.

Men Hepatica har nu fått grönt ljus och beviljats pengar av Sida. Enligt en granskning av DN har beslutet om att bevilja pengarna fattats efter påtryckningar från biståndsminister Benjamin Dousas (M) statssekreterare Diana Janse, som varit i samspråk med SD-toppen Björn Söder – ordförande för Hepatica.

Granskning visar ”betydande eller kritiska brister”

Men än så länge ser det ut att finnas hinder kvar för att Hepatica ska få pengarna av Sida, regeringens påtryckningar till trots.

Aftonbladet har tagit del av en extern granskning av Hepatica som gjorts av konsultbolaget Ernst & Young på beställning av Sida. 

Rapporten, som lämnades in den 29 april, pekar ut omfattande risker och brister hos SD:s biståndsstiftelse.

Enligt konsultbolaget handlar det om ”betydande risker, eller kritiska brister som identifierats i relaterade processer/kontroller som kräver omedelbar åtgärd för att säkerställa en korrekt nivå av intern kontroll”, som det står i rapporten.

Biståndsminister Benjamin Dousa (M).
Biståndsminister Benjamin Dousa (M).Foto: Lotte Fernvall

Saknar budgetrutiner – ”kan leda till operationell ineffektivitet”

Konsultrapporten slår bland annat fast att Hepatica saknar budgetrutiner och varnar för att det kan leda till att pengar fördelas fel, att Hepatica drar på sig för stora kostnader och att det blir svårt att utkräva ansvar för fel som kan uppstå.

”Avsaknaden av tydliga budgetrutiner försvårar även mätning av prestation och kan leda till operationell ineffektivitet”, står det i rapporten.

Hepatica saknar också rutiner för att granska nya partners i biståndsarbetet, bland annat för att kontrollera så att de inte finns på EU:s sanktionslista. Det finns inte heller någon ordning för vidareförmedling av biståndspengar, enligt rapporten.

Det saknas också möjlighet för visselblåsare att larma om missförhållanden digitalt och anonymt.

Styrelsen saknar erfarenhet av att arbeta mot korruption

Även arbetet för att säkra verksamheten och biståndsgivningen från korruption har tydliga brister. Konsultrapporten kommer bland annat fram till att styrelsen för Hepatica saknar erfarenhet om anti-korruption och vidareförmedling av biståndspengar till partners.

I styrelsen sitter, förutom Björn Söder, riksdagsledamoten Markus Wiechel och riksdagens andre vice talman Julia Kronlid.

”Denna brist kan leda till potentiella risker i styrningen, inklusive otillräcklig övervakning och hantering av efterlevnadsrelaterade frågor”, står det i rapporten.

Granskningen riktar också ljuset mot styrelsemedlemmarna och slår fast att de inte redovisar sidouppdrag, vilket kan leda till att intressekonflikter inte märks av.

Riksdagens andre vice talman Julia Kronlid.
Riksdagens andre vice talman Julia Kronlid.Foto: Robin Lorentz-Allard

Ministern: ”Nu städar vi upp”

Biståndsminister Benjamin Dousa har vid flera tillfällen hävdat att det svenska biståndet varit i rejäl oordning. Statsrådet talar samtidigt gärna om den ordning som man nu inför och hur partiernas biståndsorganisationer får samma förutsättningar.

”Nu städar vi upp, det ska vara lika för alla partier”, slog Benjamin Dousa fast i ett annat inlägg på X i mitten av juni.

Under 2024 och 2025 förväntas Hepatica få 11 miljoner kronor och 14 miljoner för 2026 och 2027 från Sida.

Sveriges biståndsmyndighet, Sida.
Sveriges biståndsmyndighet, Sida.Foto: Pontus Lundahl/TT

Har inte försökt få in bidrag från andra än Sida

Innan dess har Hepatica fått in små summor via privata givare.

”Hepatica har inga policyer eller rutiner för att attrahera externa givare. Det har inte heller gjort några försök till att få medel från andra källor”, står det i rapporten.

Pengarna som tidigare har kommit in har framför allt lagts på löner till Hepaticas tre anställda, enligt rapporten.

Mellan 2023 och 2024 fick Hepatica in omkring 110 000 kronor, kostnaderna låg på 600 000 kronor varav 438 000 kronor i personalkostnader. 102 000 kronor lämnades i bidrag.

Hittills i år har cirka 20 procent av bidraget från Sida getts vidare till partners.

I rapporten pekas omfattande risker och brister ut hos SD:s biståndsstiftelse.
I rapporten pekas omfattande risker och brister ut hos SD:s biståndsstiftelse.

Myndigheten förväntar sig svar

”En sak är säker: vi bekämpar korruption, jäv, slöseri, och privilegier för särskilt utvalda inom biståndet”, skrev Benjamin Dousa på X i samband med att DN granskat statssekreterare Diana Janses hantering av Sida och pengarna till Hepatica.

Enligt Sidas pressavdelning är granskningen som finns i rapporten ett villkor i avtalet med Hepatica. Nu inväntar myndigheten på en plan från Hepatica på hur de ska ta tag i de omfattande bristerna.

”Nu inväntar vi på Sida en åtgärdsplan från Hepatica som vi på Sida ska ta ställning till”, skriver Sidas pressavdelning till Daily Sverige.